Sunday, May 30, 2010

NOTA CINTA - PART 25


...HAPPY READING...
♥♥ **************************************************** ♥♥

http://shirtoid.com/wp-content/uploads/2010/02/secret-love.jpg

Seperti biasa, Adam sibuk dengan tugas-tugasnya di bank. Dalam kesibukkannya, tiba-tiba nama Jessica menerjah di fikiran. Semalam Jessica ada menalifonnya bertanyakan tentang permohonan untuk membuat pinjaman di bank tempat Adam berkerja. Jessica mahu Adam menolongnya untuk meluluskan pinjamannya.

" I nak you tolong I uruskan loan I..." ujar Jessica

" I boleh bagi sokongan..tapi untuk menguruskannya di luar bidang kuasa I..you kena datang ke bank dan berurusan dengan orang yang sepatutnya...apa kata esok you datang bank, I akan buat appointment untuk you...you datang jer..then terus ke kaunter 11..." terang Adam

" I tak nak.....I nak you juga...I tak selesa la dengan orang lain...tolong la Adam, I perlukan loan tu untuk set up butik I...please Adam..."

Adam mendiamkan diri untuk seketika. Entah kenapa hatinya berat untuk membantu Jessica.

" Adam.......boleh tak...?" Jessica mula mendesak

" I memang tak boleh tolong you....I tak boleh langgar polisi....you dah siap ke paperwork...all the documents...?"

" dah.....tapi tak sure ok ke tak...takpe lah kalau tak boleh tolong uruskan..tapi boleh tak you tolong tengok-tengokkan paperwork yang I dah siapkan...kalau boleh I taknak ada masalah..I memang memerlukan loan tu..."

" pelik........bukan ke papa you sekarang ni kaya-raya, takkan la papa you tak boleh bantu...hasil penjualan saham-saham dari Liam's Holdings takkan dah habis..." ujar Adam dalam nada menyindir.

Hingga ke hari ini, Adam masih tidak dapat melupakan apa yang papa Jessica iaitu Vincent Ng telah lakukan kepada keluarga dia, kepada syarikat keluarganya iaitu Liam's Holdings. Kepercayaan yang papanya berikan kepada Vincent telah disalahgunakan untuk kepentingan sendiri. Vincent sanggup menghianati kawan karibnya sendiri dengan memanipulasi pergerakkan wang syarikat malah semasa ketiadaan papanya, Vincent telah menukarkan segala aset-aset kepada namanya. Berikutan dengan tindakkannya itu, papanya telah diisytiharkan muflis.

" papa I yang bersalah...kenapa perlu libatkan I sekali...? for your information I memang tidak sebulu dengan papa, sebab tu I bawa diri ke sini...I ingin hidup berdikari.."

Adam mendengus kasar, fikirannya buntu mencari alsan demi alasan untuk mengelak dari Jessica.

" Adam......tolonglah....erm..boleh tak kita jumpa...di mana-mana pun I tak kisah, tolong tengok-tengokkan paperwork I ni...if I bawa ke bank..sure you tiada masa untuk I..." Jessica masih tidak berputus asa.

" I tak sure la Jess....I sibuk sikit...more lepas kerja...I ada kelas agama...."

" takkan lah hari-hari you ada kelas agama...please Adam...if you nak I bayar you pun takpe...I tak kisah..janji you boleh tolong I.." ujar Jessica bersungguh-sungguh.

" I bukan mata duitan Jess...I tak mahu pun duit you....tengok la dalam minggu depan...maybe I free...." akhirnya Adam mengalah.

Adam menyandarkan badannya ke kerusi, lalu menghelakan nafasnya. Dia berkira-kira patut atau tidak dia memberitahu Sarah. Dia mengerling jam di tangannya, jam sudah menunjukkan pukul 5.30 petang, sudah tiba masanya untuk pulang. Adam mengemaskan barang-barangnya dan bergegas keluar.

♥♥ **************************************************** ♥♥

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:SwRSJGc4Bix5NM::farm1.static.flickr.com/43/113132361_39e6f5f3c0.jpg&t=1&h=194&w=259&usg=__vnjx0DvaWJssyHPUVBXsadzjVdM=

" wah....pagi-pagi dah siap-siap...abang nak ke mana...?" soal Adam

" hari minggu macam ni..nak keluar la....setelah seminggu penat mengadap kerja...aku ada job sikit kat Tanjung Harapan...." terang Joe

" oh....kat Port Klang eh...ada photo shoot ke bang...?

" macam tu la...ha...kau tak keluar denagn Sarah ke..?"

" takde perancangan lagi.....tengok lah nanti macam mana..." jawab Adam

" suka hati kau lah Adam,...aku gerak dulu..."

Adam memerhatikan Joe dalam riak kehairanan. Pada kebiasaannya jika dia ada photo shoot, sudah pasti bahu Joe berselirat dengan beg-beg kamera, tapi tidak pada hari ini.

" betul ke ni bang...?" soal Adam

" la...betul la....kenapa...?" langkah kaki Joe terhenti

" mana beg kamera abang......biasanya penuh bergantung kat bahu...iyer ke abng ada photo shoot ni....ke abang nak pergi dating...ha.........dating dengan kak Farah eh..?" Adam cuba serkap jarang

" eh....eh....kau jangan nak bergosip pulak kat sini.....betul la aku ada job...kamera semua diaorang dah sesiakan....err...ok lah aku dah lambat....Assalammualaikum..." Joe menjawab lalu keluar dari rumah secara tergesa-gesa.

Adam hanya mengeleng-gelengkan kepala, dia pasti Joe menyembunyikkan sesuatu daripadanya. Tiba-tiba telefonnya berbunyi,

This love is unbreakable
It’s unmistakable
Each time I look in your eyes
I know why
This love is untouchable
A feeling my heart just can’t deny
Each time you whisper my name, oh baby
I know why......... - Unbrakeable, Westlife

Adam tersenyum lebar, wajah Sarah bermain di fikirannya.

" Assalammualaikum sayang........." Adam menjawab panggilan telefon tersebut.

" Wa'alaikumsalam......Adam buat apa tu...sorry kalau Sarah ganggu..." ucap Sarah dalam nada manja.

" thinking of you sayang........" jawab Adam pendek, Sarah pula hanya ketawa kecil

" erm..Adam.....Sarah nak tanya sikit boleh...?"

" apa dia sayang...tanya lah..."

" abang Joe ada tak kat rumah...?" soal Sarah

" kenapa Sarah tanya pasal abang Joe, dia baru jer keluar...tapi dia dalam keadaan yang pelik sikit.."

" ha.........dah sah..."

" apa yang sah tu Sarah...?" soal Adam kebingungan

" kakak pun pelik juga tau hari ni....pagi-pagi lagi dia dah siap-siap nak keluar...bila Sarah tanya, dia kata nak keluar dengan kawan dia..beli barang...pelik juga biasanya kalau nak shopping....dah tentu kakak akan ajak Sarah...tapi kali ni tiba-tiba jer nak keluar dengan kawan..."

" Sarah fikir tak apa yang Adam fikirkan sekarang...?"

" ha........Sarah rasa...Sarah tahu....entah-entah abang Joe dengan kakak keluar sama tak...? abang Joe ada cakap tak dia nak ke mana..?" soal Sarah bersungguh-sungguh

" ada....dia kata nak ke Tanjung Harapan..."

" Adam sayang.............jom kita jadi spy nak...?" ujar Sarah lalu ketawa

" erm....takpe ke Sarah...tak payah la...."

" ala....boleh la....just nak pastikan jer....boleh la eh....kita dok jauh-jauh jer...lepas dah dapat kepastian....kita pulak pergi dating....boleh la......" Sarah mula merayu

" ok...ok...anything for you sayang........Sarah siap-siap la...lagi sejam Adam sampai....."

" yeah.....thank you dear....Sarah pergi mandi jap..."

" la...tak mandi lagi...patut lah dari tadi Adam terbau sesuatu...puas cari..ada orang tak mandi rupanya..." Adam ketawa terkekeh kekeh

" Adam ni.........ala...takpe...jap lagi Sarah dah wangi.......ok lah...nanti kita jumpa ya...bye Adam...I love you......." jawab Sarah dengan girang

" I love you too sayang....dah..dah..pergi mandi cepat..." balas Adam lalu memutuskan talian.

http://1.bp.blogspot.com/_mvl4-3RsFZc/SYxta2FT-rI/AAAAAAAAACo/VVdxcUIIjKs/s400/bookheart

♥♥ **************************************************** ♥♥

adakah benar Farah keluar dengan Joe....?? nantikan sambungannya ya... :)

5 comments:

MaY_LiN said...

amboi sarah ngan adam ni..
nak ngintip2 lak..

epy elina said...

hohohoho....
ok jg farah ngn joe...
better adam gtahu ngn sarah mngenai jess...
nnt sarah slh fham lak...
jess 2 mst ada motif...

nabilah_2908 said...

hye may_lin

thnks cz sudi baca cerita ni.. :)

nabilah_2908 said...

hye elina ;

huhu...if elina baca episode sebelum ni..sure elina dpt agak apa niat Jess yg sebenarnya.. :)

Mr JePz said...

bhye jgk jess tuh..ade udang dsebalik batu..

owh,,men intip2 plak dorg tuh..hahaha